Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Εγκληματολογικές έρευνες δείχνουν ότι αυξάνεται η παιδική εγκληματικότητα στην Ελλάδα

Πηγή: www.yougles.com

Σταδιακή αύξηση παρουσιάζει και στην Ελλάδα η παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, οδηγούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα. Οι συνήθεις παραβάσεις που διαπράττουν ανήλικοι είναι η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών, οι κλοπές και η μαστροπεία.


Ποσοστό 45% των ανηλίκων, που οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια. Δικαστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι σε διάστημα ενός μηνός (Οκτώβριος του 2009) διαπράχθηκαν έντεκα βιασμοί από παιδιά δεκαπέντε και δεκαέξι χρόνων, ενώ τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου δύο 15χρονες μαθήτριες σκότωσαν, για δέκα ευρώ, 80χρονο στην Κερκίνη Σερρών.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εγκληματικότητα των νέων «οφείλεται στην αποτυχία της οικογένειας και άλλων θεσμικών φορέων να βοηθήσουν τα παιδιά να ενσωματώσουν στις δομές της προσωπικότητάς τους, αξίες και συμπεριφορές, που σέβονται τους γραπτούς και τους άγραφους νόμους, καθώς και στην τοξικομανία και την ενδοοικογενειακή βία».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων «ΑΠΕ», εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι «η εγκληματικότητα των ανηλίκων και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αυξάνεται αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από δικαστικές εγκληματολογικές έρευνες προκύπτει ότι το φαινόμενο είναι αναμενόμενο και σχετίζεται με την εξάπλωση της φτώχειας, την αύξηση της ανεργίας και της διάδοσης των ναρκωτικών. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων εστιάζεται κυρίως σε ομάδες νεαρών, που είναι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες και βρίσκονται εξαρχής σε μειονεκτική θέση».

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται η εκ των υστέρων τιμωρία των νεαρών, με τον περιορισμό τους σε ειδικά καταστήματα κράτησης, αλλά πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς τους με τη δημιουργία, από την πολιτεία, μηχανισμών πρόνοιας και βοήθειας αυτών των ομάδων.

Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα υστερεί, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το «ΑΠΕ», παρά τις συνεχείς σχετικές πολιτικές εξαγγελίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που όμως ακυρώνονται στην πράξη, λόγω έλλειψης οικονομικών κονδυλίων. Ως παράδειγμα αναφέρεται η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, όπου τα τρία προηγούμενα χρόνια υπήρχε μόνο μία κοινωνική λειτουργός, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, στον Βόλο.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «ΑΠΕ», ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νέστορας Κόζαλης, τονίζει ότι «η υπηρεσία της κοινωνικής λειτουργού, η ψυχολογική και η ψυχοπαθολογική υποστήριξη, κρίνονται άκρως απαραίτητα εργαλεία για τα παραβατικά παιδιά, καθώς δεν έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά τους και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν και να αντιμετωπιστούν ως ενήλικες σε μικρογραφία. Σε περιπτώσεις βαριάς εγκληματικότητας, φόνος, βιασμός και άλλα, ισχύει ο Ποινικός Κώδικας για ενηλίκους, αλλά με μεγαλύτερη επιείκεια και άλλους όρους», καταλήγει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου