Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Διαζύγιο : Έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν της Μασαχουσέτης


Είναι το διαζύγιο... μεταδοτικό;


Πηγή: protothema.gr
Ημερομηνία: 2 Μαΐου 2014


Τα έντονα συναισθήματα που προκαλούνται από το διαζύγιο ενός ζευγαριού, μπορούν να μεταφερθούν σαν ιός, οδηγώντας σε άλλα διαζύγια, διατείνονται οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν της Μασαχουσέτης. 

Εκτός από τo γέλιο και το χασμουρητό, μεταδοτικό φαίνεται ότι είναι το διαζύγιο αλλά και το στρες, σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα και δείχνουν ότι το «φαινόμενο ντόμινο» ισχύει και στις περιπτώσεις του άγχους αλλά και του χωρισμού. 

Η επικεφαλής της μελέτης, ερευνήτρια Τάλια Φιλιπέλι, διευκρινίζει ότι, δεν είναι αυτό καθεαυτό το διαζύγιο μεταδοτικό αλλά τα συναισθήματα.

«Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και εάν κάποιος είναι συνεχώς δυστυχισμένος με τη σχέση του, τότε σου μεταδίδει τον αρνητισμό του κι αρχίζεις στη συνέχεια κι εσύ να είσαι πιο επικριτικός για τον σύντροφό του", υποστηρίζει η Φιλιπέλι. 
Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό αποκαλείται από τους ειδικούς «ντόμινο διαζυγίων». 

Όπως λένε, ο χωρισμός ανάμεσα σε δύο φίλους αυξάνει τις πιθανότητες ενός κοντινού τους ανθρώπου να περάσει το κατώφλι δικηγορικού γραφείο κατά 75%. Το ποσοστό αυτό ολισθαίνει  στο 33% αν το διαζύγιο αφορά σε φίλους φίλων. Ωστόσο, τα ζευγάρια με παιδιά είναι πιο δύσκολο να επηρεαστούν, διευκρινίζει η έρευνα.

Την ίδια ώρα, Γερμανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκτός από το διαζύγιο και το στρες είναι μεταδοτικό.

«Παρατηρώντας το άλλο πρόσωπο σε μια αγχωτική κατάσταση, ο ανθρώπινος οργανισμός αρχίζει να απελευθερώνει κορτιζόλη που σαν συνέπεια έχει να βιώνουμε και εμείς το δυσάρεστο αίσθημα του άγχους», αναφέρεται στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου "Max Planck" στη Δρέσδη. 

Η έρευνα τονίζει ότι, σε μια κοινωνία που υπάρχει διάχυτο το στρες, οι αγχωτικές καταστάσεις επηρεάζουν το ευρύτερο περιβάλλον αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης που συνδέεται με το στρες, της κορτιζόλης. Οι Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όποιος έρχεται σε επαφή με τον πόνο και το άγχος ενός άλλου προσώπου, τόσο περισσότερο επηρεάζεται.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου