Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Ηλεκτρονικό έγκλημα με απάτες γιατρών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ


Πηγή: tanea.gr
Ημερομηνία: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013Ηλεκτρονικό έγκλημα με διαδικτυακό ιατρείο έπεσε στα δίχτυα των ελέγχων του ΕΟΠΥΥ: ο γιατρός ζητούσε από τους πελάτες του την αποστολή των στοιχείων τους στην ιστοσελίδα του και έπειτα τους έστελνε με κούριερ τη συνταγή προς δέκα ευρώ! Πάντως πρόκειται μόνον για μία από τις απάτες, με το ενιαίο Ταμείο να έχει υποβάλλει μόνον αυτό το μήνα κυρώσεις ύψους 500.000 ευρώ.

Μάλιστα και από ότι φαίνεται από την ίδιους ελέγχους το διαδίκτυο αποδεικνύεται χρυσωρυχείο, αφού εντοπίστηκε και φαρμακείο, το οποίο μέσω ίντερνετ μεριμνούσε για την ηλεκτρονική έκδοση συνταγών. Παράλληλα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΟΠΥΥ εντόπισε νέο κύκλωμα εικονικών και καταχρηστικών συνταγογραφήσεων, με γιατρούς και φαρμακοποιούς να εμπλέκονται σε παράνομες διαδικασίες. Ειδικότερα, σε δύο φαρμακεία της Καλλιθέας και σε ιατρείο διαπιστώθηκε παράνομη πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία προς δύο φαρμακεμπορικές επιχειρήσεις και παράνομη συνταγογράφηση.

Στα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και φάρμακα, για τα οποία ο Εθνικός Οργανσιμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είχε αποφασίσει την απαγόρευση εξαγωγών λόγω των ελλείψεων. Επιπλέον, έπειτα από σχετικές έρευνες προέκυψε συνεργασία του ενός φαρμακοποιού με τον συνταγογράφο ιατρό. Με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική συνταγογράφηση), βρέθηκαν συνταγές πού είχαν εκδοθεί και εκτελεστεί από το ίδιο φαρμακείο. Επίσης, από τον έλεγχο παρατηρήθηκε συνταγογράφηση σε μεγάλη έκταση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, οι συνταγές των οποίων, στην πλειοψηφία τους, ακυρώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα.

Σημειώνεται δε ότι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις αναφερόμενες στις συνταγές παθήσεις και δεν είχαν επισκεφθεί, τον ιατρό κατά τις ημερομηνίες συνταγογράφησης και ακύρωσης των συνταγών. «Επομένως, χρησιμοποιήθηκε παράτυπα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προς όφελος του ιατρού και του φαρμακοποιού, αφού ο ιατρός διαπιστώθηκε ότι είχε άμεση σχέση με την μία από τις δύο φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ήταν διαχειριστής αυτής και εξήγαγε φάρμακα στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επισημαίνεται δε, ότι ο ιατρός συνταγογραφούσε παράτυπα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με την ιδιότητα του Γενικού ιατρού, ενώ κατείχε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας, την οποία και ασκεί παράλληλα με την ιδιότητα του Γενικού ιατρού ενώ η άσκηση δυο ιατρικών ειδικοτήτων δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Τα σκάνδαλα όμως δεν σταματούν εδώ: με μία ασφαλισμένη διαπιστώθηκε συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ίδιων φαρμάκων από επτά ιατρούς.

Το βιβλιάριο είχε κλαπεί και «ο κατέχων αυτό επισκεπτόταν ιατρούς και πιεστικά ζητούσε τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων επιδεικνύοντας τις σχετικές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τις οποίες κατείχε. Οι ιατροί συνταγογραφούσαν ό,τι τους ζητούσε, χωρίς να ελέγξουν την προηγούμενη συνταγογράφηση. Ο εν λόγω κύριος ακολούθως προσκομίζοντας τις συνταγές και τις ταινίες γνησιότητας απαιτούσε από φαρμακοποιούς την επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούσαν σε αυτές και εκείνοι τελικά ενέδιδαν, χρεώνοντας παράνομα τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου