Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Προστασία παιδιών από το διαδίκτυο


Ένας στους τρεις νέους θύμα παρενόχλησης στα social media


Πηγή: protothema.gr
Ημερομηνία: Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013


Ένας στους τρεις νέους έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες συμμετέχει, ενώ ένας στους δέκα παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο, τέτοιου είδους παρακολουθήσεις είναι πολύ συχνές στο διαδίκτυο δεδομένου και της ευκολίας που προσφέρει η χρήση ανωνυμίας. Τα στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί» - ιδρύθηκε το 2007 με στόχο να προάγει τους νέους σε ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες και να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με την υποστήριξη της Wind.

Από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι:
  • Το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο facebook κάθε μέρα. 
  • Tο 53% παραμένει συνδεδεμένο δυο με τρεις ώρες την ημέρα στο Internet.
  • Το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%) 
Εντυπωσιακή είναι και η ειλικρίνεια των νέων στο διαδίκτυο καθώς το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό email τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα νέα μέσα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα του διαδικτυακού κουίζ που οργάνωσε η Wind στη διάρκεια του 2012 μέσα από το www.kidsatsafety.gr και τα οποία αφορούν στη στάση των γονέων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους. 

Οι 650 γονείς που συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο αναγνωρίζουν την εκπαιδευτική αξία του διαδικτύου, αλλά και την σημασία του μέσου για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους, δεν φαίνεται όμως να γνωρίζουν και πάρα πολλά για την προστασία παιδιών από το διαδίκτυο αν λάβουμε υπόψη μας ότι δείχνουν μια ιδιαίτερη χαλαρότητα αναφορικά με την προστασία από ακατάλληλο περιεχόμενο και την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του κουίζ προκύπτει ότι: 
  • Το 88% των γονιών δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ο υπολογιστής του παιδιού βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού στο 45% των περιπτώσεων. 
  • Μόνο ένας στους τρεις γονιούς χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό προστασίας του παιδιού από ακατάλληλες ιστοσελίδες. Μάλιστα το 20% των γονέων δηλώνει ότι «εμπιστεύεται πως το παιδί του συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του και δεν μπαίνει σε ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες»
  • Ένας στους δύο γονείς επιτρέπουν στο παιδί να ασχολείται με το διαδίκτυο στον ελεύθερο χρόνο του, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς αρκεί να έχει τελειώσει τα μαθήματά του 
  • Εάν το παιδί τους στην έκτη Δημοτικού θελήσει να δημιουργήσει προφίλ στο facebook, έξι στους δέκα γονείς θα το επέτρεπαν και ένας στους τρεις θα γίνονταν φίλοι του, για να παρακολουθούν τους φίλους του 
Οι έρευνες που εντάχθηκαν στην ενημερωτική εκστρατεία της Wind «Kids@safety, Internet, κινητό και παιδί» είχαν ως σκοπό να αναδείξουν τις στάσεις και συμπεριφορές των νέων σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της γίνεται με αφορμή την Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στις 5 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου