Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Προστασία παιδιών στο διαδίκτυο

Όλο και περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα παιδία τους περνούν πάρα πολλές ώρες στο διαδίκτυο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook.και το twitter. Συνεπώς δημιουργείται εθισμός στο διαδίκτυο για τα παιδιά.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους γονείς δεν είναι η απώλεια του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, όσο το γεγονός ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις δραστηριότητες των παιδιών τους κατά τη διάρκεια πλοήγησης τους στο διαδίκτυο.

Με ποιους μιλάνε, τι είδους πληροφορίες ανταλλάσσουν φόβοι για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και απειλές. To γεγονός ότι ο κυβερνοχώρος δεν υπόκειται σε κάποια νομοθεσία εντείνει περισσότερο το πρόβλημα.

Παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους μέσω τις ανωνυμίας τους ή των ψεύτικων ταυτοτήτων να διακινούν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, όπως εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και παιδικής πορνογραφίας.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στην συμπεριφορά του παιδιού που μπορούν να προειδοποιήσου το γονέα για ενδεχόμενη παγίδευση του ανηλίκου του ή κίνδυνο από την έκθεσή του στο διαδίκτυο
  •     Έλλειψη συγκέντρωσης
  •     Επιθετική συμπεριφορά
  •     Απότομες αλλαγές διάθεσης/ απότομα ξεσπάσματα
  •     Απόκρυψη των κινήσεων του (Ποιούς συναντά, που πηγαίνει)
  •     Επαναλαμβανόμενα ψέματα.
  •     Μελαγχολία
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των ανηλίκων είναι μέσω του κλειδώματος μερικών ιστοτόπων και η χρήση φίλτρων ασφαλείας όπως το Norton internet security που παρέχει τη δυνατότητα γονεικού ελέγχου (parental control).

Οι γονείς που εντοπίζουν επιβλαβές περιεχόμενο ή τα παιδιά τους δέχονται απειλές μέσω διαδικτύου μπορούν να το καταγγείλουν σε εξουσιοδοτημένους φορείς.

Εάν η συμπεριφορά του παιδιού δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης τότε θα πρέπει ο γονέας να απευθυνθεί σε γραφεία ιδιωτικών ερευνών, που θα διερευνήσουν την υπόθεση σε βάθος για να ξέρει πως ακριβώς θα πρέπει να κινηθεί και τι μέτρα να λάβει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου